Untitled Document


Hääoppaan sisältö -ponnahdusvalikkomme sijaitsee yläbannerimme alapuolella. Käyttämällä ponnahdusvalikkoa pääset tutustumaan kaikkiin koosteisiimme kautta hääoppaan.


KAKKUJEN KUORRUTTEET & KORISTEET

Hääkakun oleellisia elementtejä maun lisäksi on sen ulkonäkö. Harvemmin yhtä koreita ja huolella somistettuja kakkuja tarjoillaan, kuin häissä - ja kaikista hyvistä syistä.

Hääkakku on tarjoilupöydän kuningatar, jonka ulkonäköön voi panostaa reilusti. Myös kakkukoristen valinnalla voidaan korostaa hääkakun persoonallista ilmettä.

Tähän koosteeseen on kerätty ajan kanssa reseptejä, ohjeita ja ideoita kakun kuorruttamisesta somistekuorrutuksiin ja yksittäisistä somiste-elementeistä eri tyyleihin.

Myöskään kakkukoristeita ei olla unohdettu! Kakkukoristeita löydät koosteen loppuosasta.

Tervetuloa visuaaliselle tutkimusmatkalle kakun koristelun saloihin!

KUORRUTTEET

Kuorrutteita on pääsääntöisesti kahta eri tyyppiä: kuorrutteita, joita voi pursottaa tai levittää ja kuorrutteita joita kaulitaan. Pursotekuorrutteita käytetään usein kuvioiden pursotukseen ja somiste-elementtien kiinnitykseen sekä kaulittavien kuorrutteiden perustana. Kakku sivellään ensin pehmeällä kuorrutteella, jonka päälle kaulittu kuorrute nostetaan.

Kaulittavat kuorrutteet
(Kuvat: Wilton) Jälleenmyyjä Suomessa: Confetti

Icing-kuorrute

Kakulle, jonka halkaisija on n. 35 cm

700g mantelijauhoja
700g pölysokeria
5 munaa
1 tl manteliesanssia
2 tl sitruunamehua
2 tl konjakkia

Sihtaa sokerit kulhoon. Sekoita munat sokeriin. Kaita kulho kattilan päälle, jossa on hieman hiljalleen kiehuvaa vettä. Sekoita jatkuvasti (n. 12 min) kunnes seos on paksua ja kuohkeaa. Laita kulho vesiastiaan, jossa on hieman jääkylmää vettä. Lisää manteliesanssi, sitruunamehu ja konjakksi. Vatkaa kunne seos viilenee. Lisää mantelijauhe sekoituksen aikana. Käytä kuten marsipaanikuorrutetta.

Marsipaanikuorrute

Kaulitse marsipaani pölysokerilla jauhotetun kelmun päällä n. 1½ kertaa kakkuasi suuremmaksi. Nosta ohuen ohut marsipaanilevy kelmuineen kakun päälle siten, että kelmu jää päällimmäiseksi. Painele kuorrute tiiviisti kakun päälle ja silittele sitä kädellä kelmun lävitse. Poista kelmu ja leikkaa ylimääräiset kuorrutteet pois. Siloittele kakun pinta kostealla kädellä tai kuorrutelastalla.

Kakkujen kuorruttaminen kaulittavalla kuorrutteella

Päällystä kakku ensin kreemillä. Reseptejä löydät alempaa.

Työstä kaulittavaa kuorrutetta ensin käsin, jotta se notkistuu hieman. Jos kuorrute on liian tahmeaa, lisää pölysokeria. Siivilöi pölysokeria alustalle, jonka päällä aiot kaulita kuorrutetta. Hiero pölysokeria myös kaulimeesi. Kauli kuorrutelevy riittävän kokoiseksi, jotta kuorrute yltää myös kakun laitojen yli.

Suurempien kakkujen kuorruttaminen

Pölytä pyöreä alunen tomusokerilla ja siirrä valmiiksi kaulittu kuorrutelevy alusen päälle. Liu'uta kuorrutelevy hitaasti alustalta kakun päälle.

Nostele kuorrutetta kaulitessasi ja lisää pölysokeria tarttumisen estämiseksi.

Nosta kakku tasolle (irti pöytälevystä) Siirrä kaulittu taikina varoen kakun päälle. Muotoile kuorrute kakun päälle ja leikkaa ylimääräiset pois. Tasoittele kuorrutetta tarvittaessa.

Suklaakuorrute
(Kakulle, jonka halkaisija on
20-23 cm)

90 g tummaa suklaata
90 g taloussuklaata
125 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
1 rkl siirappia

Suklaapalat ja muut aineet sulatetaan vesihauteessa normaalisti. Anna kuorrutuksen jäähtyä, kunnes sitä on helppo levittää. Kuorrutuksen pitäisi pysyä valumatta lusikan kuperalla puolella. Kaada kuorrutus kakun päälle ja levitä tasaiseksi palettiveitsellä.

Erityisen kiiltävä pinnan saat kuorruttamalla kakun kahteen kertaan! Levitä ensin neljäsosa kuorrutteesta. Anna lopun jähmettyä. Sulata loppu uudelleen ja kuorruta kakkuun lopullinen pinta.

Icing-kuorrute (levitettävä kuorrute)

3 valkuaista
n. 700g pölysokeria
1 tl sitruunamehua

Sihtaa pölysokeri valkuaisiin vähän kerrallaan ja vatkaa! Lisää sitruunamehu.

Tee kuorrutetta kahdessa erässä ja toista tarvittaessa, eli riippuen siitä, kuinka koristeellisen kuorrutuksen kakulle haluatte.

Tee kakkujen keskelle reiät ennen kuorruttamista, mikäli kakku kasataan telineeseen, jonka läpi menee tukijalka. Levitä ensin kakun päälle kuorrutetta leveällä "voiveitsellä", tasaisin vedoin. Valitse kauniita pursotinpäitä pursottimelle ja pursota kuorrutetta kakkujen ala- ja yläreunoihin sekä reunan ympäri, kakun reunan keskelle. Koristele lopuksi kakku vaikkapa myrkyttömillä ruusuilla, niiden terälehdillä, kakkukoristerakeilla tai -helmillä tai muilla haluamillanne koristeilla. Kuorrutteen voi myös värjätä!

Sokerikuorrutteen, eli icing -kuorrutteen levitystä helpottaa kuumaan veteen kastettu veitsi. Kastele veistä aina välillä tarpeen mukaan, äläkä ole huolissasi, mikäli kuorrute ei ole saumaton ja täydellinen. Koristekuorrutuksilla saa pienet epätasaisuudet hyvin piiloon.

Pursotettavat kuorrutteet

Soveltuvat kuorrutuksiin ja kuvioiden pursotukseen.

Voikreemi

60g voita
1 tl vaniljasokeria
¼ tl suolaa
450g sihdattua pölysokeria
Maitoa

Sekoita sokerit ja suola sekä voi yhteen. Työstä massaa sekoittimessa lisäten maitoa pienissä erissä, kunnes seos on levitettävää.

Suklaakreemi

250g valkosuklaata, maitosuklaata tai tummaa suklaata
100g suolatonta voita
0,5 dl mascarpone-juustoa
2 rkl tomusokeria

Sulata suklaa kaksinkertaisessa pakastepussissa, kuumassa vedessä. Vatkaa voi ja mascarpone tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Lisää sula suklaa voiseokseen, lisää tomusokeri koko ajan vatkaten. Vatkaa massa kuohkeaksi.

Lime- ja sitruskreemi

8 rkl suolatonta voita
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl limen tai sitruunan mehua
1 tl raastettua limen tai sitruunan kuorta
n. 9 dl tomusokeria

Sekoita voi ja tuorejuusto. Lisää mehu ja sitruksen kuoriraaste. Lisää tomusokeria 1 dl kerrallaan, kunnes seos on margariinimaista.

Kreemejä voi maustaa esansseilla ja värjätä teemavärien mukaisesti.

KUORRUTTEIDEN PAKSUUS

Tiiviitä kuvioita, kuten ruusuja varten tarvitset napakkaa kuorutetta.
Jos kuorrute lohkeilee, se on liian kovaa. Lisää massaan hieman vaaleaa siirappia elastisuuden lisäämiseksi.

Reunuksia varten tarvitset keskinapakkaa massaa. Jos pursotus ei ota onnistuakseen, massa on liian napakkaa. Lisää massaan hieman vettä tai maitoa, jotta pursotus helpottuu.

Kirjoittelua varten tarvitset pehmeämpää kuorrutemassaa. Testaa pursotusta. Jos kirjaimet eivät onnistu epätasaisen pursotuksen vuoksi, lisää 1-2 tl vaaleaa siirappia /1 dl massaa.

KUORUTTEIDEN VÄRJÄYS (Kuvat: Wilton)

Kuorutteita voi värjätä sekä pulverimaisella että nestemäisellä elintarvikevärillä. Konditoriatuotteita myyvistä liikkeistä löytyy perusvärien lisöksi mm. metallisävyjä.

Elintarvikevärit tummuvat hieman massa kuivuessa.

 

MARMOROINTI & LIUKUVÄRJÄYS

Marmorointi värillä

Alusta kaulittavaa kuorrutetta, kunnes se on joustavaa. Lisää kuorrutepallon päälle haluamaasi kakkuväriä muutamina pisteinä ja raitoina. Alusta kuorrutetta kunnes väri on sekoittunut marmoroiduksi kuvioksi. Lopuksi kauli kuorrute levyksi.

Marmorointi kuorrutemassalla

Kiedo kaksi tai useampi erivärinen kuorutepötkö tiiviisti yhteen. Alusta ja kauli kuorrutemassaa kunnes värit muodostavat marmoroidun kuvion.

2 ensimmäistä kuvaa: värillä marmorointi. 3 viimeistä kuvaa, kuorrutemassamarmorointi.
(Kaikki kuvat: Wilton) Jälleenmyyjä Suomessa: Confetti

Liukuvärjäys

Tarvitset kahta tai useampaa eriväristä kuorrutemassaa. Pehmennä kukin kuorrutemassasävy ensin käsin, jonka jälkeen kuorrute kaulitaan levyiksi. Nostele kuorrutelevyä tarpeeksi usein ja lisää kuorrutelevyn alle tomusokeria, jotta levy ei tartu työtasoon. Marsipaanikuorrutetta on helpompi kaulia kelmun alla. Aseta eriväriset kuorrutelevyt limittäin ja jatka kaulimista kunnes värit sulautuvat toisiinsa. Kuorrutelevyn tulee olla riittävän suuri jotta kuorrute riittää kakun laitojen yli.

Kuorrutteita käsiteltäessä kannattaa aina käyttää kumihanskoja hygienian ja siisteyden vuoksi.

Pyöreät mallit (häränsilmä)

Kauli eriväriset kuorrutteet levyiksi. Tee levyistä 2-3 erikokoista pyöreää mallia. Paina keskikokoisen tai pienemmän ympyrän muotti suurempaan pyöreään kuorrutelevyyn. Peitä muotin jättämä aukko pienemmällä tai keskikokoisella kuorruteympyrällä. Näin värit menevät sisäkkäin muodostaen yhden ympyrän. Kauli osat yhteen ja peitä kakku kuorrutteella normaaliin tapaan.

Mosaiikkitekniikka

Kauli pohjakuorrute riittävän suureksi, jotta se peittää kakun tai kakkukerroksen kokonaan. Kauli lisäksi n. kirjekuoren kokoiset palat 2-4 eriväristä kuorrutetta.

Ota muotilla paloja pohjakuorrutteesta. Tee vastaavia kuvioita erivärisistä kuorrutelevyistä. Nosta muotilla otetut palat pois pohjakuorrutteesta jättäen levyyn aukkoja. Täytä aukot värillisistä kuorrutteista otetuilla vastaavilla paloilla. Sommittele paloja kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen. Kauli kuorrutelevyä kevyesti, jotta pohjapala ja siihen liitetyt irtopalat takertuvat toisiinsa.

KUVIOT & REUNUKSET (Kuvat: Wilton) Jälleenmyyjä Suomessa: Confetti

Pursotusta varten tarvitset pursotuspussin tai pistoolin. Reunoja varten voi ostaa erilaisia lastoja, joita myydään sekä ilman kuvioita että kuviointiurien kanssa. Pursotinpussit täytetään kääntämällä pussin suu osin kaksikertaiseksi, jolloin pussi ei täyty liikaa ja massa ei sotke sormia. Ennen pursotusta pussin suu käännetään normaaliin asentoon. Testaa pursotusta ennen kun alat koristelemaan kakkuasi!

PURSOTETTUJA KUVIOITA (Kuvat: Wilton) Jälleenmyyjä Suomessa: Confetti

Irtokuviot

Kuvioita voi sokerimassasta ja kaulittavista kuorruttesta sekä marsipaanista tai niitä voi ostaa valmiina konditoriatuotteita myyvistä kaupoista.

Suklaakuviot & -koristeet

Kauniita suklaakoristeita voi tehdä helposti itse. Piirrä kynällä leivinpaperille kuvioita ja käännä paperi ympäri. Vaihtoehtoisesti voit laittaa printattuja sivuja leivinpaperin alle. Sivele hieman mietoa öljyä leivinpaperille. Laita sulatettua suklaata pieneen paperituuttiin jonka kärjestä leikataan pienen pieni pala pois. Pursota suklaata piirretyn mallin mukaan paperille ja laita kuviot jääkaappiin kovettumaan. Öljy estää suklaan tarttumasta paperiin, jolloin kuviot eivät rikkoudu paperista irrotettaessa.

Suklaata voi lisäksi raastaa, vuolla, kaapia, pursottaa ja muotoilla kuvien malleihin. Levitä sulaa suklaata ohuelti kevyesti öljytylle leivinpaperille ja käännä paperia ennen kun suklaa kovettuu, kuten tekisit kääretorttuja. Näin saat syntymään suklaaputkia. Suklaakuorrutetut mansikat sekä muut marjat ja hedelmät ovat jo kakkujen klassikkokoristeita, mutta myös keksitikkuja ja muita herkkuja voi kastaa suklaaseen kokonaan tai osin.

Lehtien tekeminen suklaasta

Käytä suklaalehtien tekemisessä apuna myrkyttömiä, puhtaita ja kuivia lehtiä, joiden suonet erottuvat selkeästi.

Pidä kiinni lehden varresta ja sivele lehden alapinnalle ohut tasainen kerros sulaa suklaata. Ole tarkkana, ettei suklaata putoile lehden reunan yli.

Aseta lehdet maalattu pinta ylöspäin leivinpaperilla peitetylle levylle tai pellille ja anna niiden jäähtyä jääkaapissa. Kun suklaa on kovettunut, kuori lehti pois suklaasta.

Huom!

Lehdet kuten muutkin suklaakoristeet voi säilyttää esim. rasioissa leivinpaperilla erotettuna. Ne säilyvät jääkaapissa viikkoja, pakastimessa pidempäänkin.

Kuorutemassakuviot

Oheiset koristeet on tehty kaulitusta marsipaanista tai kaulittavasta kuorrutteesta. Valmiita kaulittavia kuorrutteita voi ostaa sellaisenaan hyvinvarustelluista elintarvikekaupoista. (Kuvat: Wilton) Jälleenmyyjä Suomessa: Confetti

Koristerakeita & aitoa kultaa!

Koristerakeita myydään eri muodoissaan elintarvikekaupoissa. Kakkujen päälle voi myös sirotella aitoa kultaa, jota myydään askartelukaupoissa. Yksi arkki maksaa n. 2 eur. Arkki tipautetaan kulhoon, jossa sitä pyöritellään sudilla. Kulta on erittäin ohutta ja tarkertuu sudin harjaksiin, josta se on helppo pölyttää kakun päälle sudin vartta koputtelemalla. Kultaan ei voi koskea käsin, sillä se takertuu käytännössä kaikkeen, eikä sitä saa enää iholta irti kakun päälle.

Yhdistele pursotettuja kuvioita ja rakeita! Värilliset rakeet ja koristeet kannattaa laittaa kerma- ja kreemikuorrutteiden päälle vasta hieman ennen kakun tarjoilua. Tuntien säilytyksessä rakeista ja koristeista saattaa irrota väriä kuorrutteeseen.

Kukat & terälehdet

Jos haluat koristella kakkusi tuoreilla kukilla, sopivia kukkia ovat muun muassa torjunta-aineettomat, puhtaassa paikassa kasvaneet:

Ruusut (nuput, terälehdet ja kokonaiset kukat)
Ruiskukat
Kesäkurpitsan kukat
Apilat
Orvokit (varmista ostettavien orvokkien myrkyttömyys myyjältä)
Auringonkukkien terälehdet
Kehäkukkien terälehdet
Kesäneilikka-nimisen kukan kukinnot
Vuorikaunokki
Kääpiösamettikukat (maistuvat sitruunalta!)
Kaunokaiset
Niittynätkelmä

Syötävät (valo)kuvat

Huomiota herättävän koristelun saat lisäämällä kuorrutuksen päälle syötävän (valo)kuvan joko teistä tai jostain muusta sopivasta aiheesta. kakkuun voi tehdä vaikkapa kuvagallerian yhteiseltä taipaleeltanne! Kuvan saat tehtyä normaalilla tulostimella - joskin vain määrätyillä malleilla - mutta niiden tekemiseen tarvitset tulostuksen kestävää icing-paperia ja syötäväksi kelpaavaa mustetta. Netistä löydät näitä myyvät sivustot hakusanoilla icing sheets ja edible ink.

Icing-paperia kannattaa säilyttää muovipussissa niin kauan, kunnes sitä tarvitaan, sillä se kovettuu nopeasti ja alkaa halkeilla. Tulostuksen jälkeen takapaperi otetaan pois ja kuva laitetaan kakun päälle, jossa se sulaa vähitellen muuhun kuorrutukseen. Sulaaminen kestää kuorrutuksesta riippuen tunnista moneen tuntiin. Kuorrutus ei saa olla liian märkää tai rasvaista, jotta kuva sulaisi tasaisesti eikä leviäisi. Lopputulos näyttää siltä, kuin valokuva olisi maalattu kuorrutukseen.

Kuvalla koristeltuja kakkuja voi tilata konditorioista, joiden valikoimiin tämä palvelu kuuluu.

Säihkettä ja kipinöitä!

Käytä vain elintarvikekäyttöön soveltuvia tulisuihkuja ja tähtisadetikkuja, jotta kakkusi ei maistu rikille ja pöytäliinasi ole täynnä pieniä paloreikiä!

Säihkeitä käytettäessä huone kannattaa hämärtää, jotta kakku pääsee oikeuksiinsa.

Muista myös erilaiset kakkuihin tarkoitetut kynttilät, joilla voi loihtia muutakin ilmettä, kuin perinteisiä syntymäpäiväkakun koristeita.

HEDELMÄT & MARJAT

Kakkujen somisteenä käytettävät marjat ja hedelmät luovat kakkuun värin ja näyttävyyden lisäksi myös makua, joka erityisesti kovin makeissa kakuissa tulee tarpeeseen. Hedelmiä ja marjoja voi käyttää monella tavalla:

Kiilteet

Tee kiille kuohuviinistä, siideristä, likööristä tai hyvästä mehusta, joka tukee kakun päällä olevien hedelmien tai marjojen makua.

Perusohje

2 dl nestettä
1 dl hyytelösokeria (happamaan nesteeseen 1,5 dl hyytelösokeria)

Kiehauta neste. Lisää hyytelösokeri kuumaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Kiehauta liemi uudelleen ja nosta kattila liedeltä. Anna liemen jäähtyä muutaman minuutin ennen kakun kuorruttamista. Hyytelöliemen voi kaataa varovasti ohuena nauhana myös jäisten pakastemarjojen päälle.

Tuoreiden marjojen ja hedelmien kiillekoristelussa kannattaa käyttää lusikkaa tai pullasutia. Hyytelöliemi valutetaan varovasti marjojen tai hedelmien päälle lusikan avulla. Pullasutia käytettäessä suti kastetaan ensin hyytelöliemeen, jonka jälkeen hyytelölientä painellaan marjojen tai hedelmien päälle.

Hyytelökuorrutus

Hyytelökuorrutuksen valmistukseen sopii marja- tai hedelmäsoseet ja mehut. Makua voi lisätä likööreillä tai kuohuviinillä. Hyydyttävänä aineena voi käyttää hyytelösokeria, liivatetta, liivatejauhetta tai jauhettua agar-agaria.

1 dl hyytelösokeri/ 2 dl nestettä
2 liivatelehteä/ 1 dl nestettä tai 1 tl liivatejauhetta
10-15 g (n. 2 rkl) agar-agaria/ 1 litra nestettä

Laita täytetty kakku sille sopivan kokoiseen irtopohjavuokaan tai tee kakulle reunatuki, jotta hyytelökuorrutus ei pääse valumaan kakun päältä hyydyttämisvaiheessa. Reunat voi tehdä paksusta kartongista, kelmusta ja leivinpaperista. Leikkaa kartonki hieman kakun ympärysmittaa suuremmaksi ja kakkua korkeammaksi. Kelmuta kartonki ja vuoraa kelmutettu kartonki leivinpaperilla. Aseta vuorattu kartonki tiukasti kakun reunojen ympärille ja teippaa reunus hyvin ulkopuolelta.

Marjojen & hedelmien kiinnitys

Marsipaanilla, kovilla tai kaulittavilla kuorrutteilla kuorrutetun kakun päällä ei tuoreet, irrallaan olevat marjat ja hedelmät pysy ilman kiinnitysainetta. Kerma- ja kreemikuorrutekakuissa samaa ongelmaa ei tietenkään ole. Paikallaan pysymisen varmistamiseksi voi käyttää erilaisia kreemejä joilla marjat ja hedelmät saadaan pysymään kakun pinnalla tai reunoilla. Ohjeita löydät ylempää, pursotettavista kuorrutteista.

KUVIOINTI (Kuvat: Wilton) Jälleenmyyjä Suomessa: Confetti

Piirrä ensin kuvion ääriviivat kakun kuorrutteeseen esim. sukkapuikolla tai paina kuvio muotilla kevyesti kuorrutteen pintaan. Pursota koristemassa haamuviivojen päälle, tai maalaa kuvio pensselillä. Mikäli pursotat haamuviivoille koristemassaa, sivele viivat ensin kevyesti vedellä, jotta massa kiinnittyy paremmin kuorrutteeseen. Jos kakun pinta on kermaa tai suklaata, tätä ei luonnollisesti tarvitse tehdä!

Maalaus (Kuvat: Wilton) Jälleenmyyjä Suomessa: Confetti

Piirrä ensin kuvion ääriviivat kakun kuorrutteeseen esim. sukkapuikolla tai paina kuvio muotilla kevyesti kakun pintaan. Pursota koristemassa haamuviivojen päälle. Anna massan jähmettyä. Maalaa ääriviivojen sisäiset alueet haluamllasi tavalla.

Kirjoitukset

Teksti muotoillaan ensin kuorrutteeseen vaikkapa sukkapuikolla. Tämän jälkeen haamutekstin päälle pursotetaan koristemassaa.

Erityisen näyttävän kirjoituksen saa käyttämällä jauheita tai rakeita koristemassan päällä. Monogrammit voi suunnitella vaikkapa hopearakeilla.

SOKERIKORISTEET

Puhalletut sokerikoristeet

Sokeria voi puhaltaa lasin tapaan, jolloin syntyy lasimaisia, unelmanekvyitä taideteoksia. Puhallettuja sokerikoristeita kannattaa kysyä sokerileipureilta, sillä jokainen leipäpuoti ei näitä somisteita pysty toteuttamaan. Yksinkertaisimmillaan puhallettu sokeri on palloina, joita laitetaan kakun päälle yksittäin tai kekoina.

Muovatut sokerikoristeet

Sokerista voi muovata käytännössä mitä tahansa. Taitava kondiittori loihtii sokerista hääpareja ja joutsenia, kukkia ja kierteitä. Työ on 100% käsityötä.

Kehrätty sokeri

Sokeri valmistetaan käsin kehräämällä. Kluuvikadun Fazerilla tilausaika on kolme työpäivää (esim keskiviikkona lauantaille). Sokeri säilyy parhaiten täysin kuivassa ja valolta suojatussa paikassa. Sokerin värit ovat vihreä, sininen, punainen, keltainen ja valkoinen ja se myydään laatikoittain, yhden erän paino on n. 100g. Hinta: 20,00/laatikko (Fazer Kluuvikatu)

KUVIOPUUTEROINTI

Perinteinen pitsikuvio syntyy kakkupaperin avulla sihtaamalla tummataustaiselle kakulle pölysokeria. Tämän jälkeen kakkupaperi poistetaan varoen, jolloin kakun pintaan jää kakkupaperin muodostama pitsikuvio.

Suunnittelemalla kuvioita tai sanoja paperille ja leikkaamalla ne irti, syntyy persoonallisia puuterointikuvioita!

Muista myös värilliset sokerit ja erilaiset rakeet!

 

HÄÄKAKKUKORISTEET

Moderni, monikerroksinen hääkakku tulee Englannista, kuten hääkakun koristekin: hääpari.

Keskiajan Englannissa vierailla oli tapana antaa hääparille lahjaksi pieniä kakkusia. Vieraiden kakut kasattiin mahdollisimman korkeaksi pinoksi. Mitä korkeampi pino, sen vauraampi tulevaisuus oletettiin hääparille siunaantuvan.

Kakkujen kasaaminen oli myös seuraleikki, sillä hääparin piti suudella kakkukasan yli. Sanotaankin, että juuri tämän kakun yli suutelun vuoksi alettiin valmistaa hääkakun koristeita, jotka alun perin olivat "pusivia pareja".

Tänä päivänä kakkukoristeet ovat käytännössä mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Perinteiset hääparit pitävät edelleen pintansa moninaisine vaihtoehtoineen, mutta näiden lisäksi kakkujen päällä keikkuu jos mitä hääparin osapuolten persoonia korostavia elementtejä.

Kakkutiarakuvat: Princess Bride tiaras, alimman kuvan ukko ja akka: Medusa Copenhagen (50 eur)
Muut kuvat: Amoriini com sekä Anyi

ELINTARVIKEHÄÄKAKKUKORISTEET

Kuvissa esiintyviä koristeita kannattaa kysyä konditorioista, joista löytyy sokerikoristeisiin erikoistunutta henkilökuntaa. Sellaisia löytyy mm. Helsingin Fazer Kluuvikadulta.

Kuvissa esiintyvien Wiltonin koristelu- väri- ja kuorrutetuotteiden jälleenmyyjä Suomessa on: Confetti

Visuaalisesti maukkaita kakkuja toivottelee: Amoriinitiimi!


©amoriini.com